Martin van der Meulen koffiekwartiertje TEAM

Een intrigerend koffiekwartiertje met Martin

Albert Einstein. Steve Jobs. Bill Gates. Mark Zuckerberg. Heerlijk cliché, maar voor veel mensen zijn deze ik-zet-de-wereld-op-zijn-kop-mensen, ware inspiratiebronnen. Martin heeft zo zijn eigen inspiratiebron én absoluut voorbeeld: oom Piet. “Een uiterst intrigerende man, die mij vooral rust en wijsheid bracht. Hij vertelde nooit wat ik moest doen, maar leerde me een paar belangrijke levenslessen. Van jongs af aan ging ik er geregeld uit mezelf naar toe. Een chocolaatje halen of gewoon een praatje maken.” Hmm… iemand die niet vertelt wat je moet doen, waar het altijd gezellig is én waar je zoveel chocolade mag eten als je wilt. Klinkt als de droom van elke puber. Man, iedereen heeft een oom Piet nodig.

Jeugd
Martin begon al vroeg in zijn leven met topsport. En topsport betekent op je 7e gecommandeerd worden door een man met een heel irritant fluitje in z’n mond. Vandaag, morgen en overmorgen trainen. Hup! Beter, sneller, presteren! Een cultuur die de kleine Martin niet áltijd paste. In de hectiek van voetbal op het hoogste niveau bracht oom Piet, overigens geen echte familie, maar een familievriend, rust. Even uitpuffen. Maar ook: waar gaat het eigenlijk om in het leven? Dat. Oom Piet hield Martin voortdurend ongemerkt een spiegel voor z’n snufferd. Nee, niet om te kijken of z’n haar nog goed zat. Figuurlijk. “Elke keer als ik daar de deur uitliep, dan had ik weer zoiets van: dan moet ik dat maar gaan doen. Onbewust doorgrondde hij me.” Klinkt psychologisch. “Dat was hij niet, maar hij was wel echt een mensenmens.” Mensenmens dus. Iedereen kent er wel iemand, maar niemand kan het uitleggen. Psychologisch goes filosofisch.

Champions League
Nu is het 2016, oom Piet leeft helaas niet meer. Martin moet het doen met de herinneringen die hij heeft. Die hij koestert. En waar hij nu van profiteert. “Ik heb van hem geleerd dat ik moet luisteren naar mijn hart. Dat je jezelf niet anders voor moet doen dan je bent. Dat je ‘puur’ blijft. Dat probeer ik zowel thuis als bij TEAM te zijn. Doordat Martin altijd naar zijn hart luistert en doet wat hij leuk vindt, haalt hij veel voldoening uit zijn werk. Die voldoening kan nog groter worden als dromen werkelijkheid worden. “Met TEAM wil ik nog wel het een en ander bereiken. We hoeven niet zozeer het grootste bureau van Friesland te worden, maar het meest spraakmakende bureau van de provincie zou wel echt tof zijn. Ik wil sowieso Champions League spelen met TEAM. Ik weet namelijk hoe het is om te staan ingeschreven voor het miljoenenbal. Dat voelt goed.” Alle mannen weten dat ‘goed’ een understatement is. Verdomd cool. Het beste van het beste. Voor wie het niet weet: gedurende zijn carrière als profvoetballer stond Martin met sc Heerenveen ingeschreven voor de Champions League. Op zolder heeft hij een ingelijst shirt. Wie kan dat nou zeggen? De top van de top dus. Daarvoor moet je continu in jezelf, in anderen en in TEAM blijven investeren. Vooruit kunnen kijken. Inspelen op trends en ontwikkelingen. “Klopt, en dat is soms best lastig. Hoe verlopen de ontwikkelingen in de communicatiewereld? Hoe ziet een reclamebureau er over vijf jaar uit? Wat moeten wij doen? Moeten wij iets doen? Dat vind ik best interessant.” Is ‘t ook. Kon een vraagstuk zijn voor Albert Einstein. “Wat vast staat, is dat onderscheid niet in middelen zit, maar in creativiteit. Daarom werken de beste mensen bij TEAM.”

Vrije tijd
Met TEAM is ‘ie goed op weg. Er worden mooie resultaten geboekt. Maar mooie resultaten boeken betekent ook hard werken. En hard werken moet Martin zien te combineren met vrije tijd. Das niet echt een lekkere combi hè. Dat betekent keuzes maken. “Ik vind hard werken niet erg, maar het gaat vaak ten koste van tijd met je kinderen, je hobby’s en je vrienden. In deze werk gedreven maatschappij waarin we leven ben ik op zoek naar de juiste balans tussen werk, sport, kinderen en vrienden. We verliezen soms de kwaliteit van het leven uit het oog, en daar ben ik zelf ook schuldig aan. De neiging om als topsporter altijd meer dan 100% te willen, heeft ook zo zijn keerzijde.” Was oom Piet nog maar hier. Die had vast een goed advies kunnen geven.